ClojureScript apukirjastoineen on uusi, parempi tapa tehdä selainapplikaatio. Lisp-tyyppinen syntaksi on yksinkertainen ja se on myös melko helppo oppia. Ajanmukaiset kehitystyökalut kuten Leiningen toimivat ja helpottavat kehittämistä. 

Koska ClojureScript ja Clojure ovat syntaksiltaan samanlaisia, palvelimeen kirjoitettua koodia voidaan uudelleenkäyttää selaimessa ja toisinpäin. Figwheel -työkalun avulla koodi kirjoitetaan, tallennetaan ja figwheel kääntää koodin JavaScriptiksi lennosta ja muutokset nähdään selaimessa välittömästi koodin tallennuksen jälkeen. Figwheel on iso apu niin kehittäessä kuin opiskellessakin. ClojureScriptistä toimii saumattomasti JavaScript-kirjastojen kanssa, joten kirjastoja voi hyödyntää täysimääräisesti ClojureScript-applikaatioista käsin. 

ClojureScript funktionaalisena kielenä ottaa erinomaisesti huomioon tämän päivän kehitystarpeet, joihin ei kuulu java-tyylinen monipolvisten perintähierarkioiden tuunaaminen ja toiminnallisuuden paketoiminen luokkiin. ClojureScript ei kehitysympäristönä kärsi samanalaisesta jatkuvista kirjastomuutoksista kuin JavaScript. Immutable-tietorakenteiden käyttäminen on helpoin tapa välttää applikaation tilan ja lopulta omankin pään sekoaminen.

Clojure-kieltä käyttävät rohkeasti jo muutamat ohjelmistotalot Suomessakin. Virheettömämpien ja nykyistä helmpommin laajennettavien järjestelmien kysyntä kasvaa, kun ohjelmistotalojen asiakkaat eli ohjelmistoratkaisujen tilaajat ja maksajat ovat havainneet, että vähemmän on enemmän, erityisesti vaikeasti havaittavissa virheissä.

ClojureScript on myös hyvä kieli ensimmäiseksi funktionaaliseksi ohjelmointikieleksi ja avaa monen, erityisesti pitkään oliokielillä kehittäneiden silmät. Clojure-kurssit pidetään Simo Frangenin hengessä Tampereella ja tarvittaessa muuallakin. 

Tampereen kurssien hinnat ja tarkemmat kurssikuvaukset löydät täältä: Clojure-ohjelmoinnin perusteet ja Reagent ja re-frame selainapplikaation arkkitehtuurina

Ennen 1.2.2018  Clojure-ohjelmoinnin perusteet ja Reagent ja re-frame selainapplikaation arkkitehtuurina -kursseille sitovasti ilmoittautuneet saavat molemmat kurssipäivät yhteishintaan 395 euroa + ALV 24%. Kurssit pidetään Tampereella 5.2.2018 ja 7.2.2018 klo 9 - 16.

Ilmoittautumiset ja tiedustelut: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. tai 0504828940. Ilmoittautuessa kerro ystävällisesti nimesi, puhelinnumerosi ja kurssin nimenä "clojure 1+2". Oma läppäri mukaan!

HUOM! Myös turkulaiset tervetulleita!

 

jk. 

Jos Lady saisi valita, kaikki selainappikset tehtäisii jatkossa ClojureScriptillä. Hau!