Selma-koiran ohjelmointipähkintä alkoi pyörimään youtube-kanavallamme. Ensimmäisessä kolmessa pähkinässä tutkitaan listoja ja muutamaa niihin liittyvää funktiota. Koodi kirjoitetaan tietysti Selma-koiran lempikielellä Haskellilla. Videot löydät täältä https://www.youtube.com/watch?v=FtVCfTYid3s&list=PLaPZ0rDCxLreHHJAIqkUQbdcidaksxqMO.

Koodia voit alkaa kirjoittaa vaikkapa repl.it ympäristössä ilman asennuksia omalle koneellesi. Mene osoitteeseen https://repl.it/languages/haskell ja kirjoita vaikkapa alla olevan kuvan mukainen ohjelma. Kun ohjelma on valmis, paina ensin "Run"-nappia. Sen jälkeen mene "mustalle" alueelle ja kokeile tekemääsi funktiota. Huomaa, että repl.it ympäristö edellyttää, että olet toteuttanut(kirjoittanut) "main" -nimisen funktio, kuten kuvassa. Ilman main-funktiota ympäristö toimii huonosti. Kun olet muuttanut koodia, kirjoita oikeanpuoleiseen ikkunaan ":r" ja kokeile funktiotasi. Huomaa, että repl.it-työkalua käyttäessäsi sinun ei tarvitse painaa jatkuvasti "Run"-nappia, vaan kirjoitat vaan ":r" komentokehotteeseen "mustalle alueelle" ja sen jälkeen kokeilet tekemiäsi muutoksia funktioihisi.

Repl.it järjestelmä ei aina toimi kovinkaan luotettavasti. Jos homma ei toimi, lataa sivu uudelleen ja paina taas "Run"-nappia ja kokeile toimivatko funktiot, kun kutsut niitä komentorivikehitteessa. 

 

Tässä näet repl.it verkkosivuston näkymän. Keskimmäinen ikkuna on koodieditori ja oikeanpuoleinen on vuorovaikutteinen komentorivikehote (GHCi), jonka avulla voit kokeilla funktioitasi. Jos koodi ei erotu kuvasta, paina CTRL + "+", niin selaimesi (Chrome) suurentaa kuvaa. 

 


Tsemppiä ohjelmointihommiin!

Selma-koira & Juuso