Ideal Learning

Hauskin tapa oppia

Eetu Kallioniemi, Juuso Vuorinen ja Jussi Lahdenniemi vaihtavat harjoittelukuulumisia

Eipä ollut Full stack -kurssin oppilas Eetu Kallioniemi muutamaa kuukautta pidempään ehtinyt harjoitella Aprikoodi Oy:ssä kirjanpitoon liittyvän sovelluksen laatimista Dart-ohjelmointikielellä, kun hän oli jo alustavasti sopimassa Aprikoodi Oy:tä pyörittävän Jussi Lahdenniemen kanssa työn jatkamisesta Flutter-kehityksen parissa.

Työpaikkauutinen sai vahvistuksen, kun tämän jutun kirjoittaja, Eetun teoriaopettaja Juuso Vuorinen ja Eetun työpaikkaohjaaja Jussi Lahdenniemi kokoontuivat yhteiseen kahvihetkeen Kangasalan Paakari -kahvilassa 19.4.2024 klo 11.

Lahdenniemi totesi vapaamuotoisen kahvittelun aluksi ykskantaan, että ”tekeminen on sen verran vakuuttavaa, että ilman muuta työsoppari tehdään ja hommia jatketaan harjoittelun jälkeenkin”. Tästä oli hyvä jatkaa keskustelua.

 

Alkaako opettajilla jo ikä painamaan?

Lahdenniemen yli kolmen vuosikymmen takainen ohjelmointiharrastus ja ura johti aikoinaan opintoihin Tampereen teknillisen korkeakoulun ohjelmistotekniikan opinto-ohjelmassa. Loppu on historiaa – Lahdenniemi on monen aikalaisensa tavoin nähnyt ohjelmistotuotannon muutoksen valmistajakohtaisista välineistä avoimeen lähdekoodin niin työsuhteessa kuin yrittäjänäkin.

Kallioniemen Jussille ohjelmistosuunnittelun teoriaa kurssin aikana opettaneen Juuso Vuorisen polku kulki ekonomin tutkinnon kautta ohjelmistosuunnittelun opetustöihin. Vuorisen ura lähti niin ikään harrastuksesta. 1983 joululahjaksi saatu Sinclair Spectrum ZX kotimikro vei mennessään, eikä kauppatieteistä tehty tutkinto ole haitannut menoa.

”Meillä on muuten tässä 70 vuotta ohjelmointikokemusta ja ikää yhteensä aika tarkkaan sata vuotta”, toteaa Vuorinen. ”Tukat harmaantuvat, mutta kyllä tässä vielä kehdannee ryhmäkuvan näpsästä?”, ehdottaa Juuso ja sitten porukka asettuu kahvila Paakarin pienen pöydän ääreen poseeraamaan. Paakarin myyjän suosiollisella avustuksella saimme koko kolmikon samaan kuvaan.  

 

Harrasteprojektit jatkuvat muun työn ohella   

Lahdenniemen uraan on mahtunut myös monta pro bono -tyyppistä softaprojektia aina yhdistyksille ja pienille yrityksille soveltuvasta Tappio-kirjanpito-ohjelmasta Jukolan viestissä tuhansien Jukola-kävijöiden käyttämiin sovelluksiin. Jukolan viestiin liittyvät sovellukset valmistuivat luontevasti Jussilta, joka on taitava suunnistaja.

Opettajana on vaikeaa kuvitella parempaa esikuvaa nuorelle ohjelmistosuunnittelijalle. Tässä ovat mestarilla hallussa paitsi taidot, myös asenne, jonka siirtymistä nuoremmille suunnittelijasukupolville pidän tärkeänä osana koulutusta.  

Jussin harrastusprojektien määrästä päätellen ei uskoisi, että hän tekee oikeitakin töitä

 

Mestarilta kisällille – koodin säännöllinen katselmointi

”Miten muuten oot saanu Jussilta palautetta tekemisestä?” kysyy Juuso ja kääntää päätään Kallioniemen suuntaan. ”Ollaan katselmoitu koodia säännöllisesti ja aika paljon on ollu välillä sanomista”, vastaa ja naurahtaa Jussi pilke silmäkulmassaan.

”Hyvä! Koodin tarkka katselmointi on tosi tärkee tapahtuma varsinkin aloittavan ohjelmistosuunnittelijan ohjaamisessa”, toteaa Juuso. ”Koodia voi tehdä rauhassa ja pohtia ratkaisuja omasta näkökulmastaan. Kun asioita on miettinyt ja tiettyyn ratkaisuun päätynyt, mikä on parempaa kuin saada kokeneen konkarin rakentavia näkökulmia tehtyihin ratkaisuihin?”, jatkaa Vuorinen.

”Uran vaihtaminen ei ole mikään pikkujuttu ja nyt kun oot tähän muutaman vuoden panostanut ja päätynyt tällaiseen porukkaan, niin kyllä tää nyt taitaa olla uusi ura tässä?”, sanoo Juuso ja kääntyy Kallioniemen suuntaan.

”Joo.. no. Ainahan sitä voi palata rekkahommiin, mutta kyllä tää nyt tässä tosiaan taitaa olla”, sanoo Kallioniemi paljon varmemmin äänenpainoin kuin kurssin alkaessa syksyllä 2024. ”Joo, kyllä tää tässä tosiaan on”, jatkaa vielä Kallioniemi.

”Tää on hyvä kuulla”, jatkaa Juuso ja toteaa että ”tän takia me tätä hommaa tehdään, muuten tässä ei olisi oikein mitään tolkkua”.

"Kyllä tää nyt tässä tosiaan taitaa olla", toteaa Eetu uravalinnastaan


Kolmikon juttu jatkui Paakarin pullien tuoksussa vielä parisen tuntia ja keskustelussa sivuttiin niin Dockerin käyttöä sovellusten julkaisemin ja kehittämisen apuna kuin Flutterin tilanhallinnan problematiikkaakin aina singletonin käytöstä providerien kautta streameihin. Kun vanhat koodijäärät päästetään ”irti”, voi olla varma, että juttu luiskahtaa ohjelmistokehityksen puolelle ennen kuin kissaa on ehditty sanoa.

Iso kiitos Lahdenniemelle Jussille harjoittelu- ja työpaikasta ja Kallioniemen Jussille poikkeuksellisesta tsemppaamisesta kurssin aikana. Kiitos myös Leena Niemiselle Pirkanmaan TE-toimistosta ja Tuija Marnelalle Pirkanmaan ELY-keskuksesta, jotka ovat luotsanneet kurssia omalta osaltaan IT-alan ilmakuopissa taiteillen.

Hauskaa vappua!

Juuso Vuorinen